۲۸ مهر ۱۳۸۹، ۱۰:۴۵

بحثی که دوباره جان گرفت:

احتمال حذف تنها گروه ارتباطات شمالغرب در دانشگاه آزاد تبریز

احتمال حذف تنها گروه ارتباطات شمالغرب در دانشگاه آزاد تبریز

تبریز - خبرگزاری مهر: با تغییر و تحولات اخیر، رشته های گروه ارتباطات در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز به عنوان تنها دانشگاه ارائه کننده این رشته در شمالغرب کشور در آستانه حذف شدن قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر در تبریز،‌ زمزمه های برچیدن رشته های مرتبط با علوم ارتباطات در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز از دو سال قبل و با قطع مقطع رشته روزنامه نگاری و روابط عمومی این دانشگاه آغاز شد ولی بواسطه افزایش فشارهای رسانه ای، این تحرک تداوم نیافت و رشته های مزبور مجدداً احیا گردید.

با این وجود "تلاش ها" برای حذف رشته های دانشگاهی علوم ارتباطات در تبریز پس از گذشت دو سال در آستانه نتیجه دادن است که البته این تلاش ها از سوی مسئولان همواره رد شده و به حد نصاب نرسیدن تعداد دانشجویان، تنها مانع تقویت و توسعه مجموعه رشته های علوم ارتباطات نامیده می شود.

صرفنظر از صحت و یا عدم صحت چنین اظهارنظرهایی، ‌نباید از نظر دور داشت که امروزه علم روزنامه نگاری با توسعه اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشور عجین شده و دانش روابط عمومی نیز به بخشی جدانشدنی از زندگی روزمره انسان ها مبدل گشته و از این همین روست که کارشناسان معتقدند برای نیل به اهداف توسعه ای، سرمایه گذاری جهت تقویت علمی رشته های مزبور باید افزایش یابد.

در این میان اغلب کارشناسان با توجه به جایگاه آذربایجان در تکامل سیر علوم ارتباطات و نیز نقش آفرینی آن در اتفاقات رسانه ای یکصدسال اخیر کشور به ویژه در دوران مشروطیت معتقدند این استان می تواند با تکیه بر همین کارنامه و پیشینه درخشانش به قطب آموزش های تخصصی روزنامه نگاری ایران تبدیل شود.

نگاهی گذرا به تاریخ روزنامه‌نگاری آذربایجان نشان می دهد که همواره این منطقه در حوزه مطبوعات کشور پیشتاز بوده و بنیانگذار بسیاری از پیشرفت‌های مختلف مطبوعاتی بوده است.

ایجاد نخستین چاپخانه‌ها و نشریات کشور و نیز بنیانگذاری اساس روزنامه‌نگاری ملی در تبریز، احیای جایگاه درخشان آذربایجان در این حوزه را بیش از پیش ضروری می سازد که در این میان نمی توان از نقش مراکز دانشگاهی غافل شد.

علاوه بر اهمیت حیاتی احیای جایگاه درخشان مطبوعات آذربایجان، به نظر می رسد تداوم ارائه رشته روزنامه نگاری در مراکز دانشگاهی این استان با هدف تربیت نیروی متخصص می تواند سیر قهقرایی رسانه ها را که نگرانی ها را تشدید کرده است، متوقف کند.

متخصصان علوم ارتباطات بر این عقیده اند که در استان برخوردار و توسعه یافته ای نظیر آذربایجان شرقی که وجود رسانه های پیشرفته باید جزو لاینفک آن محسوب شود عدم ارائه آکادمیک رشته روزنامه نگاری می تواند آثار زیانبار و سوئی به دنبال داشته باشد.

به باور کارشناسان، مسئولان تصمیم گیر باید نسبت به رشته های علوم ارتباطات به ویژه رشته روزنامه نگاری نگاهی تخصصی داشته باشند و علاوه بر اهتمام نسبت به حفظ وضعیت کنونی، برای ایجاد رشته های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌های دولتی و غیردولتی منطقه و حتی راه اندازی دانشکده‌های مرتبط نیز تمام تلاش خود را بکار گیرند.

صاحبنظران با یادآوری قدمت تاریخی و سابقه علمی دانشگاه تبریز، دایر شدن کرسی رونامه نگاری و روابط عمومی در این دانشگاه را امروز بیش از هر زمان دیگری ضروری می بینند؛ ضمن اینکه آنان معتقدند باید مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز هم با پرهیز از نگاه انتفاعی، تداوم ارائه رشته های علوم ارتباطات و حتی توسعه این رشته ها را در دستور کار خود قرار دهند.

ادغام احتمالی گروه ارتباطات به دلیل به حد نصاب نرسیدن دانشجویان است

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تبریز درباره زمزمه هایی مبنی بر حذف گروه علوم ارتباطات از این دانشگاه گفت: برنامه ادغام احتمالی گروه علوم ارتباطات با گروه علوم اجتماعی به علت به حد نصاب نرسیدن تعداد دانشجویان متقاضی رشته های علوم ارتباطات صورت می گیرد.

صادق ملکی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ادغام گروه های علوم ارتباطات و علوم اجتماعی هنوز نهایی نشده اما احتمال تحقق این امر به دلیل به حد نصاب نرسیدن دانشجویان گروه علوم ارتباطات دور از ذهن نیست.

وی تصریح کرد: بی‌میلی به تحصیل در دانشگاه آزاد تبریز به رشته روزنامه‌نگاری محدود نبوده بلکه رشته‌های دیگری نظیر علوم قرآن و حدیث، ادبیات عرب، ادبیات فرانسه،‌ کتابداری، ‌رشته‌های کاردانی و رشته‌های دبیری را نیز شامل می شود.

وی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز را علاقمند به ایجاد رشته های تحصیلات تکمیلی در حوزه علوم ارتباطات خواند و با اشاره به تلاش های این دانشگاه برای جذب یک عضو هیئت علمی دیگر،‌ آن را نشانه عزم مسئولان برای تقویت وتوسعه رشته های علوم ارتباطات بیان کرد.

ملکی با بیان اینکه بیشترین عامل بی رغبتی به تحصیل در رشته های علوم ارتباطات مربوط به ناآشنایی داوطلبان کنکور نسبت به این رشته هاست، افزود: مقرر شده طی هفته مشاغل و با همکاری آموزش و پرورش برنامه هایی در جهت افزایش آگاهی دانش آموزان در آستانه ورود به دانشگاه اجرایی شود.

حذف گروه علوم ارتباطات یک مسئله است نه یک فاجعه!

مدیر گروه در آستانه حذف علوم ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی تبریز هم با اشاره به استقبال پائین برای تحصیل در رشته های این گروه، گفت: ادغام و یا حذف گروه های آموزشی از جمله گروه علوم ارتباطات به دلیل به حد نصاب نرسیدن دانشجویان، تنها یک مسئله است نه یک فاجعه!

مهران صمدی در گفتگو با خبرنگار مهر توضیح داد: در حالیکه دانشجویان پذیرش شده در رشته های روابط عمومی و روزنامه نگاری دانشگاه آزاد تبریز در سالتحصیلی جدید به ترتیب 19 و 14 نفر بودند ولی تنها هفت نفر از پذیرفته شدگان رشته روابط عمومی و یک پذیرفته شده رشته روزنامه نگاری ثبت نام کردند که با توجه به قوانین آموزشی،‌ امکان برگزاری کلاس برای این تعداد وجود ندارد.

وی با بیان اینکه ادغام و حذف یک گروه آموزشی و یا قطع مقطع رشته ای در حیطه اختیارات معاونت آموزشی دانشگاه است،‌ افزود: باید در چنین مواقعی که یک گروه در آستانه حذف شدن است به دنبال راه حل ونه به دنبال مقصر بود.

وی گفت: در سال های گذشته رشته های گوناگونی در دانشگاه های مختلف قطع مقطع شده و یا گروه های آموزشی مختلفی حذف و ادغام شده اند به طوری که هم اکنون37 رشته تحصیلی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در خطر قطع مقطع است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز گفت: هم اکنون برای ورود به دانشگاه رقابتی وجود ندارد بلکه برای ورود به رشته های خوب رقابت وجود دارد و به طور کلی تقاضای تحصیل در برخی از رشته ها روز به روز کمتر می شود؛.

وی دامه داد: در یک برهه ای کاهش تقاضا برای رشته های دیگر بود و اکنون این بی میلی به رشته های ارتباطات رسیده است و سال های آیند ه نیز شاید به رشته های دیگر سرایت کند.

وی گفت:‌ متاسفانه این تصور نادرست که پائین بودن استقبال از رشته های ارتباطات به دلیل کاهش تعداد متقاضیان تحصیل در دانشگاه هاست،‌ وجود دارد در حالیکه آمار متقاضیان ورود به دانشگاه به دلیل تاسیس روزافزون رشته های جدید و ایجاد دوره های تحصیلات تکمیلی، سالانه با رشد مواجه است.

صمدی، ناشناخته بودن اهمیت رشته های علوم ارتباطات و نیز ‌ نبود بازار کار تضمین شده برای فارغ التحصیلان این رشته ها را عوامل مهم بی میلی به تحصیل در رشته های مزبور دانست و افزود: نتیجه یک تحقیق بین المللی نشان می دهد مدیران سازمان های مهم بازرگانی دنیا ترجیح می دهند کارمندان خود را از بین متقاضیانی انتخاب می کنند که دارای هنر برقراری ارتباط مطلوب بوده و به اصطلاح صاحب مهارت ارتباطی قوی باشند.

وی در ادامه نقش آموزش های دانشگاهی در ایجاد فرهنگ مطلوب در جامعه را یادآور شد و افزود: در شرایطی که بحث مهندسی فرهنگی و طراحی نظام جامع فرهنگی مطرح می شود نباید نسبت به ایجاد و تقویت مهارت های ارتباطی که مسیر پیشرفت و توسعه را تسریع می کنند،‌ بی تفاوت بود.

صمدی، راهکار احیای رشته های علوم ارتباطات در دانشگاه آزاد تبریز را احساس مسئولیت بیش از گذشته رسانه ها برای تبیین اهمیت این رشته ها بیان کرد و افزود: باید رسانه ها ضمن آگاهی بخشی عمومی نسبت به رشته تحصیلی روزنامه نگاری و روابط عمومی،‌ تداوم مقتدرانه این رشته ها را به عنوان یک نیاز مطالبه کنند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز افزود: آذربایجان همواره در طول تاریخ در عرصه های مختلف سیاسی،‌ فرهنگی و اقتصادی پیشرو بوده و اتفاقاً خاستگاه روزنامه نگاری نیز محسوب می شود.

وی همچنین ایجاد دوره های تحصیلات تمکیلی را یکی دیگر از راهکارهای تثبیت رشته های علوم ارتباطات در دانشگاه آزاد تبریز خواند و گفت: هم اکنون نه تنها هیچ منع قانونی برای راه اندازی مقطع کارشناسی ارشد روزنامه نگاری و روابط عمومی در این دانشگاه وجود ندارد بلکه تحقق این مهم به یکی از بزرگ ترین دغدغه های مسئولان دانشگاه تبدیل شده است.

صمدی، جذب یک عضو جدید هیئت علمی ارتباطات در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز در آینده نزدیک را در همین راستا ارزیابی کرد.

***

مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز در حالی عدم استقبال دانشجویان از تحصیل در رشته های علوم ارتباطات و به حد نصاب نرسیدن دانشجویان را عامل حذف گروه مربوطه می دانند که کارشناسان، این دلیل را قبول ندارند زیرا به اعتقاد آنان زمانی که از برگزاری دوره‌های روزنامه‌نگاری در تبریز صدها نفر استقبال می‌کنند چگونه می‌شود عدم رغبت را عامل توقف تدریس این رشته تحصیلی دانست.

گفته های مقامات دانشگاه آزاد تبریز درحالی مطرح می شود که به گفته دانشجویان رشته روزنامه نگاری، این دانشگاه رغبتی برای جذب اساتید برجسته این رشته نداشته  و امکان تحصیل در مجموعه رشته ارتباطات آنهم با مدرسان معمولی که بار علمی چندان بالائی ندارند چندان منطقی به نظر نمی رسد.

با همه این اوصاف به نظر می رسد اگر دانشگاه آزاد اسلامی تبریز برای ظرفیت‌سازی در این حوزه اقدامی انجام ندهد، رشته‌ای که به سختی با دایر شدن آن موافقت شده به آسانی برچیده خواهد شد.

کد خبر 1174696

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha